Nieuw-Bergen, Aanleg van een paardenrijbak

Vanuit Nieuw-Bergen hebben we de vraag gekregen om een buitenrijbak voor paarden aan te leggen.

Er zijn de gestelde eisen en onze eigen voorwaarden waaraan de paardenbak minimaal aan moet voldoen. We hebben vooraf goed gekeken naar de bestaande ondergrond, ligging en hoogtes van het terrein. Hierop hebben we de mogelijkheden en de beste opbouw van de paardenrijbak bepaald.

Bij regenachtig of zeer droog weer moet de paarden buitenrijbak goed berijdbaar blijven. Ook in de zomer moet de ondergrond goed water vast kunnen houden en er voor zorgen dat de bovenlaag niet te snel uitdroogt.

Natuurlijk speelt de betaalbaarheid hierbij ook een belangrijke rol. Al met al dus een mooie uitdaging waar wij met onze kundigheid graag mee aan de slag gaan.
Er zijn verschillende zandsoorten die toepasbaar zijn voor de onder- en bovenlaag in de paardenbak dit met ieder hun specifieke voor- en nadelen.

Uit deze zanden hebben we een selectie gemaakt van 2 zandsoorten die ieder vanwege hun eigenschappen het meest geschikt zijn als drainagezand, onderbouw en rijbakzand / manegezand voor de aanleg van deze manegebak.

Hetzelfde geldt voor de infiltratiekorrel, deze moet goed waterdoorlatend zijn en blijven, zo min mogelijk zand van de onderlaag opnemen en draagkrachtig zijn ter bescherming van de drainagebuis zodat deze niet kan worden samengedrukt vanaf de bovenzijde, dit wat zou kunnen gebeuren bij berijden van de paardenbak met machines t.b.v. het onderhoud van de paardenrijbak.

De drainage, afvoer- leidingen en put zijn zo aangelegd dat de hoogtestand van het water onderin de buitenbak nog altijd bij te stellen is.

De werkzaamheden :

1) Leveren en aanbrengen van een bronput inclusief montage van een bronpomp.
2) Leveren en aanbrengen van een ringleiding voor de sproeiers.
3) Leveren en aanbrengen van drainage met infiltratiekorrels in de onderlaag van de rijbak.
4) leveren en aanbrengen van een nieuwe waterafvoerleiding.
5) Leveren en aanbrengen van een onderlaag met een drainerende, waterbergende werking die tevens als ondergrond kan dienen voor de bovenlaag.
6) Leveren en aanbrengen van een bovenlaag met rijbakkenzand.
7) Aanbrengen van robuuste eikenhouten palen t.b.v. de afzetting van de paardenbak en de paardenweide aan de linkerkant inclusief het plaatsen van landpoorten.
6) Leveren, monteren en afstellen van de benodigde sproei-installatie.
7) Aanvullen en egaliseren van het omliggende terrein.

Nadat de werkzaamheden waren afgerond hebben we de paardenrijbak uitgebreid getest (zie foto’s). Een half uur nadat de sproei-installatie was uitgezet was het water al weer weggetrokken en de rijbak te berijden. Ook in de navolgende regenachtige dagen waarbij andere paardenbakken in de omgeving niet te betreden waren kon er in deze buitenbak tussen de buien door gewoon worden gereden!

Een mooie prestatie met een zeer tevreden paardenliefhebber als gevolg!.

Nieuwsgierig?, bij interesse is het mogelijk om de paarden rijbak op afspraak te bezichtigen en eens een kijkje te nemen!